Camp Nou

Med en kapacitet på nästan 100 000 personer (99 354 för att vara exakt) är Camp Nou den största fotbollsarenan i Europa. Arenan ligger i Spaniens näst största stad Barcelona och ägs av stadens främsta fotbollslag FC Barcelona. Namnet Camp Nou är katalanska och betyder ”Nya fältet”. Arenan används för fotbollsmatcher, konserter och andra evenemang.

Historik

Det var när inbördeskriget i Spanien tog slut som intresset för fotboll ökade i hela landet. I Barcelona var det klubben FC Barcelona som blev populärast och snabbt började växa. Efter att ha utökat kapaciteten på sin gamla arena till max började Camp Nou byggas år 1954. I september 1957 stod den klar.

Camp Nou

Pågående utbyggnad

FC Barcelona räknas idag till en av världens största fotbollsklubbar, vilket har satt ett hårt tryck på att tillhandahålla en stor och modern arena. Trots att Camp Nou är en stor arena är den inte tillräckligt modern. Vid ett medlemsmöte 2014 beslutades det därför att arenan ska byggas ut och upprustas rejält.

Renoveringen startade 2017 och beräknas vara klar år 2021. Kapaciteten utökas till att kunna ta in 105 000 åskådare och arenan ska för sina 360 miljoner euro bli en av de modernaste i världen. Finansieringen kommer främst att ske genom försäljningen av namnrättigheter, vilket gör att namnet Camp Nou snart kan vara ett minne blott.