Johan Cruijff Arena/Amsterdam Arena

Johan Cruijff Arena, tidigare Amsterdam Arena, är en av de modernaste fotbollsarenorna i världen. Här spelar det nederländska landslaget sina matcher och sportintresserade människor från många länder har någon gång varit där. Vid utsålt samlas nästan 55 000 åskådare för att följa det spännande spelet. Arenan är så stor att det tar ungefär 18 minuter att öppna eller stänga taket, beroende på vädret. Byggnaden har dock haft problem med att solljuset inte når själva fotbollsplanen ens när taket står öppet. Planen har därför bytts ut flera gånger.

Johan Cruijff Arena/Amsterdam ArenaOm du tycker om fotboll finns det mycket att se över hela världen, Johan Cruijff Arena är bara ett exempel. Du kan få dagliga nyheter på villanytt.se om många spännande resmål. Vill du till exempel besöka Europas största arena så ska du resa till Barcelona. Med en kapacitet på nästan 100 000 åskådare är Camp Nou en upplevelse för fotbollsfantaster. Det var på 1950- talet som det spanska fotbollsintresset blev större och större. Spanjorerna förstod att de behövde en enorm arena och 1957 invigdes den.

Johan Cruijff

Beslutet att döpa om Amsterdam Arena togs år 2017 på det datum som skulle ha blivit den berömde nederländske fotbollsspelarens 70-årsdag. Att arenan skulle få hans namn sågs av många som en självklar sak redan vid hans bortgång den 24 mars 2016. Beslutet dröjde dock av respekt för familjen. När publiken nu kommer till den jättestora arenan så tänker de säkert extra mycket på mannen som var många fotbollsfans stora idol. Tack vare sin fantastiska talang räknas han som Nederländernas bäste fotbollsspelare någonsin.

En intressant rundtur

Det är möjligt för alla att ta en ordentlig titt på Johan Cruijff Arena. Under en dryg timme kan du följa med en guide på en tur runt arenan. Du kommer att få svar på alla dina frågor om byggnaden och hemmalaget AFC Ajax. I visningen ingår också områden som i vanliga fall inte är tillgängliga för besökare. Känn de rytmiska slagen från själva hjärtat i nederländsk fotboll och kom ihåg mannen som spelade så skickligt att arenan fick hans namn. Minns Johan Cruijff.